Fagerudd vinner internationellt innovationspris för hÄllbarhetsinititativ
- Sebastian Tarkowski
- 5 aug. 2024
- 4 min lÀsning
Uppdaterat: 2 dec. 2024
Under Ärets IACC Europe Knowledge Festival, som gick av stapeln 6-8 oktober 2023 pÄ Rungstedgaard i Köpenhamn, tilldelades svenska Fagerudd Konferens priset för Ärets innovation för deras initiativ med vegetariska luncher som standard.
Fagerudd var nominerade som en av sju konferensanlÀggningar som alla presenterade var sitt initiativ och vinnaren utsÄgs genom medlemsomröstning bland de nÀrvarande deltagarna som utgjordes av branschrepresentanter frÄn nio marknader. Bland de tÀvlande initiativen fans allt frÄn rena tekniska lösningar, som AI baserat bokningsstöd, till sociala hÄllbarhetsprojekt, exempelvis att sysselsÀtta ungdomar med funktionsvariationer.
â Vi Ă€r otroligt stolta idag, sĂ€ger Sebastian Tarkowski vd pĂ„ Fagerudd. Det hĂ€r Ă€r nĂ„got som engagerar hela vĂ„rt företag liksom vĂ„ra kunder. Men framför allt Ă€r det roligt att vi vinner med ett relativt litet initiativ, som Ă€r lĂ€tt att kopiera. För tĂ€nk vilken skillnad det blir om 1000 restauranger till gjorde som vi. Vi hoppas att mĂ„nga vĂ€ljer att kopiera oss, bĂ„de i Sverige och utomlands.
Fagerudds luncher har tidigare i Är ocksÄ nominerats till Svenska Mötespriset och omnÀmndes som exempel pÄ framtidens mötesrum pÄ Meeting Professionals Internationals konferens i Cancun i vÄras. Initiativet har ocksÄ uppmÀrksammats av amerikanska branschtidningen Smart Meetings Magazine.
Vad handlar Fagerudds initiativ om?
Sedan en tid tillbaka serverar Fagerudd vegetariska luncher som standard. Det innebĂ€r att om du inte sĂ€ger till innan sĂ„ fĂ„r du det vegetariska alternativet. Det Ă€r med andra ord precis som vanligt â fast tvĂ€rt om.
Med hjÀlp av det svenska startup företaget Klimato berÀknar vi klimatavtrycket pÄ varje serverad rÀtt och i genomsnitt sparar vi ca 2kg CO2e genom att servera en vegetarisk rÀtt istÀllet för en rÀtt baserad pÄ animaliskt protein. UngefÀr 8 av 10 gÀster vÀljer att inte bestÀlla animaliskt protein vilket ledde till att vi sparade 19 ton koldioxidekvivalenter fördelat över 12.000 luncher 2022. Det Àr en hissnande siffra för en verksamhet med 17 anstÀllda.
Det vi ocksÄ fÄr feedback pÄ Àr att gÀsterna upplever en frÀschare mÀttnadskÀnsla och att de inte blir lika dÄsiga efter maten, vilket hjÀlper dem att hÄlla energin uppe genom hela mötesdagen. De fÄr alltsÄ bÀttre mötesförutsÀttningar pÄ köpet.
Men vad Àr det som Àr nytt i det hÀr? Vari ligger sjÀlva innovationen?
Det stĂ€mmer att branschen redan Ă€r vĂ€l medveten om att livsmedelsproduktionen stĂ„r för nĂ€ra en fjĂ€rdedel av de globala vĂ€xthusgasutslĂ€ppen och att köttproduktion Ă€r en stor del av det. För oss som miljömĂ€rkt konferensanlĂ€ggning som bara köper fossilfri el utgör faktiskt maten vi serverar den absolut största kĂ€llan till klimatpĂ„verkan. Det inte heller nĂ„got nytt att en lösning Ă€r att Ă€ta mer vĂ€xtbaserat och mĂ„nga restauranger arbetar intensivt med att försöka minska klimatavtryck och miljöbelastning genom olika vegetariska initiativ. Exempelvis i Danmark har de flesta lunchrestauranger en till tvĂ„ vegetariska dagar i veckan sĂ„ man tvingas att Ă€ta vegetariskt, eller i Sverige har vi hamburgerkedjor som försöker ânudgaâ oss att vĂ€lja vegetariska alternativ genom att redovisa klimatuslĂ€ppen per mĂ„ltid.
Det vi tror att de som röstade uppskattade med Fagerudds initiativ Àr att vi pÄ ett enkelt sÀtt lyckas fÄ den absoluta majoriteten att vÀlja att vegetariskt, samtidigt som vi behÄller valfriheten. Dessutom gör det faktum att vi berÀknar och redovisar den samlade besparingen att vÀrdet av att Àta vegetariskt blir sÄ mycket tydligare. NÀr vi sÀger att vi sparar 19 ton koldioxid och tackar mötesdeltagarna för att de Àr med och bidrar brukar vi fÄ applÄder.
Hur vi kommunicerar och vad som fungerar bÀst att sÀga Àr inget som kommit sjÀlvklart utan nÄgot som vuxit fram med tiden genom trial and error. Ett tag fastnade vi tillexempel i fÀllan att försöka definiera vad som utgjorde en hÄllbar mÄltid, men det blev för luddigt och inte speciellt greppbart ÀndÄ. Till slut har det vuxit fram en enkel och tydlig förklaring till vilken skillnad vi gör tillsammans med vÄra gÀster som vi sammanfattat i ett manuskript som alla i personalen kan anvÀnda.
Kommer det hÀr att sprida sig?
Ja vi ser redan att medvetna företag och organisationer i allt större utstrĂ€ckning efterfrĂ„gar vegetariska alternativ nĂ€r de konfererar. Flera kommuner och offentliga institutioner, som StrĂ€ngnĂ€s kommun och Malmö stad efterfrĂ„gar numer inte bara vegetariska luncher, utan krĂ€ver helvegetariska menyer för alla deltagare nĂ€r de samlas. Och unga företag har alltid en stor andel medarbetare sim identifierar sig som flexitarianer. Det tycker vi Ă€r en positiv utveckling, och sjĂ€lvklart gör vĂ„ra erfarenheter av att utveckla och laga goda vegetariska rĂ€tter att vi Ă€r vĂ€l förberedda att ta emot kunder med sĂ„dana krav och förvĂ€ntningar. Samtidigt vill vi vara tydliga med att sĂ€ga att vi inte nödvĂ€ndigtvis tycker att alla mĂ„ltider alltid mĂ„ste vara vegetariska. Det vi vill utmana med detta initiativ Ă€r slentrianmĂ€ssiga köttbitar och samtidigt vĂ€cka en tanke om vad vi lĂ€gger pĂ„ tallriken. PĂ„ mĂ„nga lunchrestauranger stĂ„r det fortfarande âtĂ€nk pĂ„ miljön, ta inte fler servetter Ă€n du behöverâ nĂ€r det i sjĂ€lva verket Ă€r köttbiten som stĂ„r för den stora miljöpĂ„verkan. Det kanske borde stĂ„ âom du valt det vegetariska alternativet kan du ocksĂ„ kosta pĂ„ dig en servett.â
Vad hÀnder hÀrnÀst pÄ hÄllbarhetsfronten?
Vi har precis, genom vÄra Àgare, ingÄtt som deltagare i ett jÀtteprojekt som leds av KTH dÀr vi upplÄter Fagerudd och vÄr syskonanlÀggning Haga Slott som testbÀdd för en internationell forskningsstudie dÀr universitet tillsammans med nÀringsliv vill undersöka om det gÄr att göra fastigheter mer hÄllbara genom smart teknik. Det ska bli jÀttespÀnnande. TÀnk dig sjÀlv, ett 350 Är gammalt slott, med AI sensorer. Hur vi Àn vÀnder och vrider pÄ det sÄ finns det ju flest gamla byggnader i vÀrlden. Kan vi bidra till att göra dem mer hÄllbara sÄ vore det fantastiskt