Vår filosofi – meningsfulla möten

Där välmående möter förändring uppstår omtanken

Det finns två anledningar till att ha ett möte*. Antingen för att må bättre tillsammans: Team-building, sociala aktiviteter, gemensam rekreation – kort och gott för att skapa välmående i gruppen. Eller så har vi meningsfulla möten för att uppnå förändring: det ska finnas ett före och efter mötet. Vi ska förstå något vi inte gjorde innan, eller enas om något vi varit oeniga om. Eller vara rustade för någonting nytt. Vi blir förändrade.

Men för att vi ska orka förändras måste vi vara välmående. Därför vill vi på Fagerudd verka där dessa båda områden överlappar varandra. Där förändring uppstår genom välmående mötesdeltagare. Vi kallar sådana möten omtänkande möten. Möten med omtanke om deltagarna och om omvärlden. Möten som låter oss tänka om, för nya idéer, för förändring och förbättring.

* Alltså, det finns såklart många fler anledningar än dessa två till att ha möten, som att vi gillar att träffas, för att behålla vår sociala status i gruppen, för att det är gott med fika osv. Men utifrån vårt perspektiv, som handlar mycket om just konferenser är de främsta mötesskälen vi landat i, när vi funderat över detta, just förändring och välmående.

Meningsfulla möten överallt

Möten som löser verkliga utmaningar

Vi har samlat på oss en verktygslåda med mötestips. Och dem vill vi dela med oss av till dig och alla andra som arbetar för bättre och meningsfulla möten.

För vi är övertygade om att bättre möten gör världen bättre. Oavsett om mötet är hos oss eller någon annanstans. Det enda vi vill ha tillbaka i utbyte är att om du kommer på ett mötestips som du vill dela med dig av till oss – så får du gärna göra det. För då kan vi dela det vidare till ännu fler. För ännu bättre möten helt enkelt!

Ett omtänkande kök

Husmanscuisine

Vår matfilosofi är gott och gott:

vi vill laga smart mat som vi själva vill äta, fast roligare. Sådär som man själv aldrig orkar göra hemma. Med extra knorr, fast utan krusiduller. Och fortfarande näringsriktigt och energigivande. Och hållbart såklart!

Som husmanskost, fast lyxigare, vi kallar det Husmanscuisine!

Våra vegetariska luncher som standard är prisbelönta

Vinnande luncher för vinnare

Sedan en tid tillbaka serverar vi vegetariska luncher som standard, om du inte säger till innan så får du vårt vegetariska alternativ. Alltså precis som vanligt… fast tvärt om! De gäster som inte gör ett aktivt val är med och hjälper oss att spara hela 19 ton koldioxid per år!

Men luncherna sparar inte bara på klimatet. Gästerna uttrycker att de upplever en fräschare mättnadskänsla och att de får mer energi. De får alltså bättre möten på köpet! Win-win!

2023 nominerades vi till prestigefulla Svenska Mötespriset och vann internationella IACC Europe Innovations Award för detta hållbarhetsinitiativ.

Se gärna vår film som förklarar mer om våra vegetariska luncher och varför de gör alla till vinnare här!

Fagerudds hållbarhetsarbete

Miljön är en central del av vårt erbjudande - självklart måste vi vara rädda om den!

Omtänkande hållbarhet

Den största skillnaden gör vi genom att hjälpa dem som gör störst skillnad. Vi är bara en liten spelare, men våra kunder är ofta inte det. Hela vår affärsidé bygger på att skapa förutsättningar för bättre möten för dem som vill göra världen bättre. 

Men det betyder inte att vi inte måste vara med och dra vårt strå till stacken! Vi är stolta över att vara miljömärkta med Green Key, och att vi 2023 nominerades till Svenska Mötespriset och vann IACC Europe Innovations Award för vårt hållbarhetsarbete. Men det stannar inte där. Vår ambition är att utmana oss själva, och i förlängningen hela branschen, att bli mer hållbar.

 

Hållbarhet kan aldrig vara ett enskilt initiativ eller handling, hållbarhet måste genomsyra allt vi gör!

Men med det sagt har vi fortfarande några enskilda initiativ som vi är extra stolta över och som vi vill dela med oss av. 

Vi är miljömärkta med Green Key

Självklart har vi en miljömärkning!

Fagerudd är miljömärkt med Green Key, det innebär att vi vidtagit en mängd åtgärder för att minimera vår miljöpåverkan (som att bara använda miljömärkta rengöringsmedel och lågenergilampor, inte använda engångsartiklar och att uppmana dig att återanvända din handduk bland annat). Det innebär också att vi kontinuerligt måste förbättra oss för att fortsätta minska vårt avtryck och att detta kontrolleras genom årliga revisioner. Framförallt uppmuntrar vi dig att vara med och bidra till att göra ditt besök hos oss ännu mer hållbart! Läs gärna mer om GreenKey och hur du kan bidra här:

Prisade vegetariska luncher som standard för lägre klimatavtryck och bättre möten

Vinnare äter vinnare

Våra vegetariska luncher var redan vinnare redan innan de nominerades till Svenska Mötespriset och vann IACC Europe Innovations Award. De är inte bara bra för klimatet, utan många uttrycker att de upplever en fräschare eftermiddagskänsla. Luncherna ger alltså bättre möten på köpet. Det är vad vi kallar en Win-Win-Win situation.

Biologisk mångfald genom oklippta gräsmattor, rishögar och omkullvälta träd

Stök för ökad förökning

Här och där ser naturen stökig ut. Det är för att vi lämnar stora gräsytor oklippta, för en välansad gräsmatta är närmast en öken för våra pollinerare och andra nyttiga småkryp. Dessutom lämnar vi rishögar och fallna träd i vår fårhage där krypen kan bygga bon och värma sig om vintern.

Producerar egen el genom Solceller och köper bara fossilfri el.

Sol ute, sol inne… sol i ugn, sol i fiskpinne.

På idrottshallens tak (ja, precis, vi har en egen idrottshall!) sitter 368 solcellspaneler. En solig förmiddag ger de en effekt på över 75kW. Det räcker för att driva vår stora kockspis och båda våra industriugnar på maxeffekt, och lite till. Så vi kan garantera att hela din lunch är lagad med solenergi.

Dessutom köper vi bara 100% fossilfri el till allt som solen inte räcker till!

Renoverar möbler och köper second hand

Hållbara stolar tål att sittas på… igen

Vi köper mycket second hand och lagar det vi kan. Så om en del stolar och soffor ser välanvända ut är det för att de är just det. Men ibland behöver vi byta möbler av andra skäl, då ser vi till att det vi inte behöver kommer till användning någon annanstans, som tillexempel hos lokala föreningar eller som fynd i vår välbesökta loppis.

Samarbete med majblomman

En rabatt åt majblomman

Vårt hållbarhetsarbete handlar lika mycket om socialt ansvar. Varje år arrangerar majblomman ett läger för mindre bemedlade barn och ungdomar, och då hjälper vi till att stötta dem genom att låta dem låna vår idrottshall de kan leka, växa och gro, helt gratis! Det är vad vi kallar en schysst rabatt åt majblomman.

Hjälper unga och gamla att komma i arbetsform

Vi gör skillnad i praktiken

Hållbarhet handlar också om att engagera sig i samhället. Varje år tar vi emot ett antal praktikanter från Enköpings hotell- och restaurangutbildning och vi engagerar oss i skolans utbildningsråd. Dessutom ställer vi upp med platser för personer i behov av arbetsträning när det är möjligt. Det tränar oss i vårt eget empatiska ledarskap plus att vi får nya vänner. Win-win!

Vi engagerar oss i Svenska Mötens hållbarhetsråd

Påverka dom som påverkar mest

Vi är en pytteliten aktör. Därför engagerar vi oss i Svenska Mötens hållbarhetsråd. Då kan vi vara med och påverka de som är både större och starkare och fler än vi. Och de påverkar i sin tur sina gäster som påverkar… ja ni fattar.

Vi stöttar forskning för att göra byggnader mer hållbara

Bidra till att göra andra mer hållbara också

Genom vår ägarstiftelse sponsrar vi Kungliga Tekniska Högskolans stora forskningsprojekt som syftar till att undersöka hur det går att göra byggnader mer hållbara genom smart teknik, särskilt gamla byggnader, för de har vi ju flest av. Så om du ser någon som ser ut som en forskare på området, eller några sensorer eller annan skum teknik så är det framtiden du ser.

Även om vi gör en hel del kan vi inte göra allt! Vi är otroligt stolta över att vara en del av Svenska Möten som tillsammans med alla utvalda anläggningar beslutat att ta en ledande position inom branschens hållbarhetsarbete. Svenska möten har gett ut en inspirationsbok som samlar några av medlemmarnas hållbarhetsarbete. Du kan läsa den boken här!

Ps. Vår vd Sebastian har skrivit en liten reflektion på sidan 51 i boken! 

 

Om oss
- vi på Fagerudd

Vi som arbetar här på Fagerudd är en brokig skara människor, men vi har en sak gemensamt, vi drivs av energin i bättre meningsfulla möten.

Fagerudd ingår i Lyckornagruppen som ägs av en allmännyttig stiftelse vars syfte är att främja vetenskaplig forskning och utveckling, tillexempel inom hållbar energi.

Vi ingår i Lyckornagruppen

Lyckornagruppen ägs av en stiftelse vars syfte är att främja vetenskapligt grundad forskning och utveckling, exempelvis inom hållbar energi.

Medlemsorganisationer & certifieringar

Vi är en prisbelönt mötesplats vi är stolta att vara utvalda och mötescertifierade av Svenska möten, för att du ska få bättre möten. ⋅ Vi är engagerade i internationella IACC som samlar världens främsta mötesplatser. ⋅ Vi är anslutna till, och tecknar kollektivavtal genom, Visita, för att vara en schysst arbetsplats. ⋅ Vi är miljömärkta med Green Key som ett kvitto på vårt hållbarhetsåtagande.