För att ett möte ska bli framgångsrikt måste alla mötesdeltagare förstå varför man har mötet.
Varför är just de där? Vilken roll förväntas de ta? Vi kallar det för att förankra mötets syfte.
Det kan låta självklart, men är klurigare än vad man kan tro. I praktiken innebär det att mötesledaren måste försöka förstå och värdera vad de andra mötesdeltagarna känner, har för egna agendor, prioriterar och förväntar sig av mötet osv.
Det kräver empatisk förmåga och en massa fantasi, och framförallt förarbete. Massor av förarbete. Men det är också väl investerad tid om du har höga förväntningar på mötesresultatet.
Hinner ni med det inför varje möte ni leder?
Inte? (ingen fara, det gör inte jag heller)
Som tur är finns det en enkel genväg för alla mindre möten, och spontana möten där, det inte hinns med: Fråga helt enkelt mötesdeltagarna varför de är där eller vad de har för förväntningar på mötet. Om de inte kan svara på det, och mötesledaren inte kan motivera deras närvaro, ja då kanske de inte heller ska vara kvar i forumet. I alla fall inte för tillfället. Du kan till och med fråga varför i återkommande möten, exempelvis veckomöten.
Men det fina är det här: Om mötets syfte är förankrat hos deltagarna, dvs att alla förstår varför de är där, ja, då kommer alla att kunna och vilja vara med och bidra till mötesresultatet!
Och det är hela poängen med att arbeta tillsammans. Annars kan du ju lika gärna göra allt själv. Så: Förankra dina möten!
Av: Sebastian Tarkowski, Mötesevangelist på Fagerudd, som har ett ankare intatuerat på armen av just den anledningen.